Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) vanaf 

1 januari 2025 

 Wet DBA vanaf 1 januari 2025 

 De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig worden gehandhaafd. Deze wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en de balans op de arbeidsmarkt te verbeteren door duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen zelfstandigen en opdrachtgevers. Dit kan zowel fiscale als juridische gevolgen hebben voor bedrijven en zelfstandigen. 

Wat verandert er?

 Einde handhavingsmoratorium: 

Vanaf 2025 kan de Belastingdienst actief naheffingen opleggen als blijkt dat een zzp'er feitelijk in loondienst is. Er is een overgangsjaar waarin bedrijven die aantoonbaar stappen zetten om schijnzelfstandigheid te voorkomen, geen boetes krijgen. Echter, naheffingen kunnen wel tot vijf jaar terug worden opgelegd, gerekend vanaf 2025​.

 Modelovereenkomsten niet langer leidend 

De Belastingdienst stopt met het goedkeuren van nieuwe modelovereenkomsten, omdat deze onvoldoende zekerheid geven over de feitelijke arbeidsrelatie. Lopende overeenkomsten blijven geldig tot hun einddatum.

 Nieuwe hulpmiddelen 

Werkgevers kunnen hulpmiddelen zoals de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie gebruiken om de status van een arbeidsrelatie te bepalen. Dit is echter geen garantie, omdat de praktijk belangrijker is dan de schriftelijke afspraken​.

 Focus op specifieke sectoren 

Handhaving richt zich vooral op sectoren met een hoog risico op schijnzelfstandigheid, zoals zorg, onderwijs en kinderopvang. Daarnaast wordt extra gelet op zzp’ers die minder dan €33 per uur verdienen.

 Wat zijn de Gevolgen 

Voor zelfstandigen kan dit betekenen dat zij mogelijk als werknemer worden beschouwd als blijkt dat zij niet echt zelfstandig werken. Dit kan leiden tot verlies van fiscale voordelen en meer verplichtingen. Voor bedrijven betekent dit verhoogde risico’s op boetes en naheffingen als zij de regels niet naleven​.


Het kabinet streeft naar een gelijker speelveld tussen werknemers en zelfstandigen door gelijke arbeidsvoorwaarden en een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers.

Meer weten, stuur een bericht

Netherlands

* IIk wil graag regelmatig de e-mailnieuwsbrief ontvangen met updates over nieuwe producten, diensten, evenementen, promoties, enquêtes en relevant nieuws van u. Openings- en klikcijfers worden verzameld voor optimalisatiedoeleinden. Ik kan me op elk moment uitschrijven, bijvoorbeeld aan het einde van elke e-mail door op “Uitschrijven” te klikken.

Onze privacyverklaring is van toepassing.